Administratie

Vervoerskosten

Auto van de zaak

Als u in een auto van uw onderneming rijdt, behoort de auto tot uw ondernemingsvermogen en dus niet tot uw privévermogen. De autokosten zijn dan voor rekening van uw onderneming.

Afschrijving, onderhoudskosten, verzekering, brandstof, parkeerkosten, motorrijtuigenbelasting enzovoorts van een auto van de zaak (die meestal wel leidt tot een bijtelling wegens privégebruik)

Zakelijk gebruik privéauto

U mag € 0,19 per kilometer van uw opbrengst aftrekken voor de zakelijke ritten die u met uw eigen auto maakt. Ook als u de auto huurt, mag u € 0,19 per zakelijk gereden kilometer van uw opbrengst aftrekken.

Gevolgen voor de btw
Als u een auto koopt die u tot uw privévermogen rekent, kunt u geen btw aftrekken bij de aankoop. Wel mag u de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken voor zover u de auto voor uw onderneming gebruikt. Ga daarbij uit van de verhouding tussen het aantal zakelijke kilometers en het aantal verreden kilometers op jaarbasis. Houd er wel rekening mee dat alleen het deel dat u gebruikt voor belaste omzet aftrekbaar is.

Overige reiskosten
  • Zakelijke treinreizen, taxikosten, strippenkaart et cetera
  • Zakelijke (motor)fiets en onderhoudskosten hiervan
  • Hotel
  • Autohuur